Д-р на ик.н. Величка Рангелова Последствията от пандемията, войната и взрива

...
Д-р на ик.н. Величка Рангелова Последствията от пандемията, войната и взрива
Коментари Харесай

Величка Рангелова: Огромната спекула е в основата на инфлацията

Д-р на ик.н. Величка Рангелова

 

Последствията от пандемията, войната и гърмежа на енергийните артикули провокираха мощни инфлационни процеси в целия свят. У нас инфлацията е /14,9%/ за юли на годишна база по хармонизирания показател на Европейски Съюз, а по обикновенния показател е 17,3%., или с 2,4 % повече. Последният показател е по-аналитичен и по меродавен. Инфлацията у нас е много по-висока спрямо другите страни в Европейския съюз. Средно за всички страни от Европейски Съюз инфлацията за юни на годишна база по хармонизирания показател е 9,8%. Ние сме на пето място по висока инфлация на годишна база спрямо другите страни от Европейски Съюз.Франция и Малта са с 6,8% инфлация.

 

Причините са три:

1.У нас има голяма далавера и това е най-важната причина;

 

2.Нашата продукция е по-енергоемка, спрямо другите страни;

 

3.Правителствата не вземат никакви ограничения срещу спекулата. По време на великата меланхолия през 1929г. е бил признат закон за спекулата, посредством който са се конфискували капиталите от спекулата у нас. В министерството на търговията е имало дирекция цени, където при производството на нови артикули са се доказвали от производителя разноските и се е одобрявала цената. При нас в този момент е посттоталитарна стопанска система на държавни и частни монополи и сдружения /олигополи/, които си съгласуват цените между тях. В развитите страни има мощни антитръстови закони. Малките магазини дефинират цените, като следят цените на прилежащите магазинчета. Фактически няма пазарна стопанска система, нито свободна конкуренция. Създадената антимонополна организация и антимонополни закони на практика не работят. Контролните органи също са корумпирани, както и административните органи или по този начин наречената дребна корупция.

 

Липсата на каквато и да е регулация и надзор води до безпорядък и голяма далавера при стоките от първа нужда.

 0-tab-1

 

Инфлацията за всеки човек е друга според от това какви артикули използва. Най-голяма е инфлацията за бедните, защото те използват единствено съществени хранителни артикули и сила за отопление, а техните цени са нараснали най-вече. На годишна основа за юли месец питателните артикули са нараснали с 23,6 %, в т. ч самун и зърнени храни с 35,4, месо и локални артикули – 20,6%, мляко и млечни артикули и яйца-29,3%, скотски и растителни мазнини-44,2%, зеленчуци -21%, твърди горива-60,1%, газообразни горива-124,1%, топлоенелгия-21%.

Грубата сметка демонстрира, че стоките от първа нужда, които използват най-бедните над 1 милион хора са увеличени приблизително с 24,9% и до края на годината покачването ще стигне до 30%, в случай че цените на силата се задържат на тия равнища.
Моделите, по които са направени прогнозите са статистически надеждни и може да им се доверим.

Според прогнозата до края на годината цените на месото и локалните артикули ще се покачат до 27%, при изискване, че се задържат на тези равнища енергийните цени.
По цените може да се види къде е налице най-голямата далавера. Защо цените на сиренето и кашкавала се усилиха към 50%? Ясно е, че е налице голяма далавера. Цяла България в този момент е засадена със слънчоглед. Защо? Заради спекулативните цени на олиото, които се покачиха 3 пъти.

Само с повишение на лихвите на банките инфлацията няма да бъде спряна и ще продължи и идната година.
Цените на стоките са в строги пропорции и когато цените на една значима част от стоките се покачат, то цените на всички останали артикули също се покачват със същите темпове в по-дълъг интервал от време.
Животните в този момент пасят и нямат потребност от сила. При производството на сирене не се употребява сила. Петролни артикули се използат единствено за доставката. Защо цената на сиренето се усили с 50%, а не с 20%? Спекула! Така да вземем за пример на пчелите нито на пчеларите е нужна сила за производството на мед, само че цената на меда се увеличи с над 20%. Защо? Защото пчеларят би трябвало да си купи по-скъп самун, по-скъпо сирене и т. н. и естествено той покачва цената на своя артикул, с цел да оцелее. На всички артикули на които не са нараснали цените, заради това, че не са от първа нужда в необозримо бъдеще ще бъдат нараснали.

Антиинфлационни ограничения:

 

1. Трябва да бъдат овладяни цените на енергийните артикули посредством централизирани ограничения. Стоковата борса, която ни постанова Европейски Съюз не може да работи обикновено в мафиотска стопанска система. Борсите са за естествени пазарни стопански системи и при липса на недостиг от стоките на борсата.

 

2. Спиране на износа на енергийните артикули.

 

3. Повишаване значимо на лихвите по заеми и депозити, с цел да се понижи натискът на пазара от мафиотските пари.

 

4. Замразяване краткотрайно на някои цени. В Съединени американски щати при 7% инфлация се ползва мощна антиинфлационна стратегия, в т. ч. и заледяване на цени. Във Франция при 2% инфлация се компенсират най-ниските приходи.

 

5. Компенсиране на приходите с инфлацията, с цел да не се понижи потреблението на популацията, надлежно производството и брутния вътрешен артикул и да спре обедняването. Стефан Софиянски като длъжностен министър ръководител увеличи пенсиите 5 пъти, а заплатите 7 пъти, овляда 570 % инфлация и приключи с негативна инфлация от минус 2% единствено за 3 месеца. Според носителят на Нобелова премия Милтън Фридман, в случай че цените и приходите се повшат с идентичен ритъм, то стопанската система продължава да работи без разтърсвания, само че спестяванията и заемите се обезценяват и надлежно действието им е антиинфлационно, т.е понижават покупателната мощ на паричната маса.

 

6. Ако не бъдат взети съществени ограничения, то инфлацията ще продължи и през идната година и ще се трансформира в стагфлация. Когато няма задоволително търсене и ниско ползване, компаниите немогат да си продадат стоките, те понижават производството, само че покачват цените, за за оцелеят. От септември тази година ще има нов инфлационен потрес при питателните артикули. Тази година се сееше, жънеше, мелеше с доста високи цени на енергийните запаси, а и дефицита на международните стокови тържища ще увеличи цените на зърното и от там по веригата на доста артикули на преработващата индустрия.

 

7. Цените на енергийните запаси въздействат на цените на всички артикули, както курсът на $ 1991г и 1997 година

 

8. Изключено е да се надяваме на понижение на цените на стоките, даже и цените на силата да се успокоят. Цената на петрола на борсата преди години беше достигнала до 150 $ на барел и тогава в София цената на билата за градския превоз се увеличи на 1,60 лева След това цената на петрола понижа до 30 $ на барел само че цената на билета остана 1,60 лева

 

9. За да се спре обедняването би трябвало съответна отплата на приходите.

 

10. НЕОБХОДИМ Е СИЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН КОНТРОЛ НА СПЕКУЛАТА.
Ситуацията е доста сложна заради обстоятелството, че аргументите са и световни, освен национални.

 

Идеологически подривни центрове, СЪОТВЕТНИЯТ МЕСЕЦ ОТ ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА = 100 нехармонизиран (годишна нфлация) (%)
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР